We maken u graag een overzicht van de meest voorkomende premies in de gezondheidszorg en thuisverpleging

Premies in de THUISzorg & THUISVERPLEGING

 

Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden

Vroeger heette dit "de zorgverzekering". Het is een zorgbudget van 130 euro/maand voor mensen die veel zorg nodig hebben. Dat zijn bijvoorbeeld ouderen die in een woonzorgcentrum verblijven of mensen van alle leeftijden die thuis veel (eventueel professionele) ondersteuning nodig hebben.

Meer info op: https://www.vlaamsesocialebescherming.be/zorgbudget

 

Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood

Vroeger heette dat de “tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden”. Het is een zorgbudget voor 65'+ers met een zorgnood. Hoeveel dit budget bedraagt, hangt af van het inkomen en van de zorgzwaarte van die oudere persoon. Het is maximaal 594 euro/maand.

Meer info op: https://www.vlaamsesocialebescherming.be/zorgbudget

 

Zorgbudget voor mensen met een handicap

Dit wordt ook wel "het basisondersteuningsbudget" genoemd. Het is een zorgbudget van 300 euro/maand voor zowel kinderen als volwassenen met een mentale of fysieke beperking die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ze krijgen het automatisch en hoeven het niet aan te vragen.

Meer info op: https://www.vlaamsesocialebescherming.be/zorgbudget

 

Incontinentieforfait

Het incontinentieforfait is een jaarlijkse tegemoetkoming in de kosten voor incontinentiemateriaal van zwaar zorgbehoevenden of van niet-afhankelijke personen.

Meer info op: https://www.vlaanderen.be/incontinentieforfait

 

Tegemoetkoming in de reiskosten van kankerpatiënten

Als u radiotherapie of chemotherapie tegen kanker volgt, kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de reiskosten naar het ziekenhuis. Ook als ouder of wettelijke voogd van een kankerpatiënt jonger dan 18 jaar die in een ziekenhuis is opgenomen, krijgt u een tegemoetkoming in de verplaatsingskosten.

Meer info op: https://www.vlaanderen.be/tegemoetkoming-in-de-reiskosten-van-kankerpatienten

 

Terugbetaling van actieve verbandmiddelen om chronische wonden te verzorgen

Als u aan chronische wonden lijdt, komt de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen tussen in de prijs van de actieve verbandmiddelen voor patiënten met chronische wonden.

Meer info op: https://www.riziv.fgov.be/nl/themas/kost-terugbetaling/door-ziekenfonds/geneesmiddel-gezondheidsproduct/terugbetalen/Paginas/terugbetaling-actieve-verbandmiddelen-chronische-wonden.aspx?#.XZHQjlxMGUk)

 

Persoonsvolgend budget

Het persoonsvolgend budget (PVB) is een budget op maat waarmee u als meerderjarige zorg en ondersteuning kunt inkopen binnen uw eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, individuele begeleiders, professionele zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders.

Meer info op: https://www.vaph.be/persoonlijke-budgetten/pvb/algemeen

 

Persoonlijke-assistentiebudget

Een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) is een budget dat het VAPH u geeft om de assistentie voor uw kind thuis of op school te organiseren en te financieren. Enkel minderjarigen kunnen een persoonlijke-assistentiebudget aanvragen. De aanvraagprocedure verloopt via de intersectorale toegangspoort.

Meer info op: https://www.vaph.be/persoonlijke-budgetten/pab/algemeen

 

Indien u hiervoor in aanmerking komt kan u bij het VAPH voor verschillende hulpmiddelen of aanpassingen terecht.

Meer info op: https://www.vaph.be/hulpmiddelen/algemeen