Verzorging bij kanker

Bij oncologische zorg aan huis staat het comfort van onze patiënten centraal en worden de ongemakken van deze kankerzorg aan huis ten zeerste beperkt.

 

Een wonde die herstelt, dat heeft tijd nodig

 

Door de juiste wondzorg toe te dienen kan dit proces sneller en beter verlopen. Het grootste risico voor een wonde die niet verzorgd wordt is het ontstaan van infecties. Deze zijn hinderlijk en kunnen serieus wat last en pijn veroorzaken. Daarenboven maak je dan meer kans op littekens. Een wonde deskundig en tijdig laten verzorgen bespaart je veel hinder op korte en op lange termijn.

Er zijn heel wat factoren die invloed kunnen uitoefenen op het genezingsproces van een wonde. Hoe gezonder je leeft, hoe beter de genezing verloopt, dat is zowat het algemene advies. Rook je of drink je regelmatig alcohol? Een verminderde zuurstofrijke bloedtoevoer voorkomt snelle en optimale genezing. Daarenboven hou je je best aan een eiwitrijk dieet en kan je best dagelijks twee liter water drinken. Bij last of pijn kan je best pijnbestrijdende en/of ontstekingswerende medicatie nemen.

Welke zorgen vallen onder oncologische zorg aan huis?

Wondverzorging

In eerste instantie worden de wonden, die in deze gevallen zeer complex kunnen zijn, deskundig verzorgd.

Onderhoud van poortkatheter

Een tweede belangrijke zorg is het onderhouden, reinigen en verzorgen van het systeem van de poortkatheter. Via deze poortkatheter wordt de medicatie rechtstreeks in de bloedbaan opgenomen. Voor dit onderhoud gebruiken we de juiste kwalitatieve producten die op dat vlak het meeste soelaas bieden. Tevens volgen we steeds bijscholingen om deze zorgen en producten toe te dienen en dit allemaal tot in de puntjes te beheren.

Pijnmedicatie

Als de traditionele pijnmedicatie niet of onvoldoende zijn werk doet kan de arts beslissen om een slangetje in het ruggenmerg in te brengen (epiduraal) of onderhuids (subcutaan) om via die weg meer performante pijnmedicatie toe te dienen. Verpleging&meer kan de verdere verzorging en opname van de medicatie opvolgen.

Sondevoeding

Indien je zelf niet meer kan of wil eten, ondanks het feit dat de spijsvertering dit wel toelaat, kan je gebruik maken van sondevoeding.Onze verpleegkundigen kunnen zorgen voor het koppelen en onderhouden van deze voedingsmethode.

Chemo afkoppelen

In sommige situaties kan je chemotherapie bij je thuis ontvangen. Meestal gebeurt dit aan de hand van een klein pompje. Als deze therapie opgestart is in het ziekenhuis kunnen wij dit samen met jou verder opvolgen in je thuisomgeving. We kunnen deze medicatietoediening aan -en afkoppelen.

Verzorgen van oncologische wonden

Meestal ontstaan oncologische wonden door de ziekte zelf of door de behandeling van deze ziekte. Oncologische wonden hebben een zeer specifieke verzorging nodig die op jouw maat wordt aangepakt. Daarom doen we dit steeds in overleg met de oncoloog en/of huisarts zodanig dat het wondhelingsproces optimaal kan verlopen.

Thuisverpleging+Verpleging%26meer+zorgen.jpg

Toch nog vragen over verzorging bij kanker?

Neem gerust contact op met ons, en we bekijken hoe we uw specifieke vragen met betrekking tot verzorging bij kanker zo goed mogelijk kunnen beantwoorden.