Wondzorg

Heb je een wonde? Heb je een ingreep moeten laten uitvoeren, een ongeval gehad of heb je wondzorg nodig naar aanleiding van een bepaalde aandoening? Thuisverpleging Verpleging&meer weet hier raad mee en zorgt ervoor dat de verzorging ervan professioneel en adequaat wordt uitgevoerd.

 

Een wonde die herstelt, dat heeft tijd nodig

 

Door de juiste wondzorg toe te dienen kan dit proces sneller en beter verlopen. Het grootste risico voor een wonde die niet verzorgd wordt is het ontstaan van infecties. Deze zijn hinderlijk en kunnen serieus wat last en pijn veroorzaken. Daarenboven maak je dan meer kans op littekens. Een wonde deskundig en tijdig laten verzorgen bespaart je veel hinder op korte en op lange termijn.

Er zijn heel wat factoren die invloed kunnen uitoefenen op het genezingsproces van een wonde. Hoe gezonder je leeft, hoe beter de genezing verloopt, dat is zowat het algemene advies. Rook je of drink je regelmatig alcohol? Een verminderde zuurstofrijke bloedtoevoer voorkomt snelle en optimale genezing. Daarenboven hou je je best aan een eiwitrijk dieet en kan je best dagelijks twee liter water drinken. Bij last of pijn kan je best pijnbestrijdende en/of ontstekingswerende medicatie nemen.

Welke diensten?

Eenvoudige wondverzorging

Een eerder oppervlakkige wonde of een snee na een ongeval of ingreep? De thuisverpleging komt langs voor het aanleggen van verbanden, het verwijderen van haakjes of draadjes en het reinigen en ontsmetten. De arts wordt zo vaak mogelijk betrokken zodanig dat we de verzorging kunnen evalueren en optimaliseren. In een heel deel van de gevallen is een voorschrift noodzakelijk of wenselijk.

Wonden met wiek en / of irrigatie

Bij wonden die een trager genezingsproces nodig hebben om optimaal te herstellen, maken we vaak gebruik van een wiek. Een wiek is eigenlijk een katoenen gaasje die uit 24 verschillende draden is samengesteld. Het inbrengen van zo een wiek in de wonde gaat ervoor zorgen dat deze vanuit de diepte begint te genezen.

Doorligwonden

Als je langere tijd in eenzelfde positie zit of ligt kan het voorvallen dat je te maken krijgt met doorligwonden of doorzitwonden. Dit ontstaat voornamelijk door de rigide zit -of lighouding waardoor je bloed minder goed gaat stromen. In combinatie met bijvoorbeeld overgewicht, een minder gezond voedingspatroon of medicijngebruik kan het zijn dat er weefsel begint af te sterven waardoor je open wonden krijgt op drukplaatsen zoals de billen, de ellebogen, de hielen of de schouderbladen. Thuisverpleging kan ervoor zorgen dat je zit -of ligpositie regelmatig wordt afgewisseld waardoor er drukvermindering bekomen wordt. Tegelijkertijd kunnen de mogelijke wonden gereinigd en verzorgd worden.

Oncologische wonden

De behandeling en bestrijding van gezwellen of tumoren aan de hand van chemotherapie of bestralingen zijn ingrijpend. Niet enkel op fysisch maar ook op psychisch vlak. Thuisverpleging Verpleging&meer wil daarom de nodige steun en toeverlaat zijn voor jou, je verzorgenden, je familieleden en jouw kennissen. Oncologische wonden hebben een zeer specifieke verzorging nodig die op maat van jou aangepakt wordt. Daarom doen we dit steeds in overleg met de oncoloog en/of huisarts zodanig dat het wondhelingsproces optimaal kan verlopen.

Wonden met een drain met of zonder aspiratie

In sommige gevallen wordt door de behandelende artsen beslist om de wondgenezing te bekomen met een drain met of zonder aspiratie. Een drain is een dun slangetje,
waarvan een deel is voorzien van kleine gaatjes. De arts plaatst de drain tijdens de operatie in de wond. Via de kleine gaatjes worden bloed en weefselvocht afgezogen zodat er geen vochtophoping kan ontstaan in het wondgebied. Dit bevordert de wondgenezing.

Brandwonden

Is jouw huid in aanraking gekomen met hete voorwerpen, gassen of andere substanties? Dan is het risico op brandwonden zeer groot.

Je thuisverpleegkundige bekijkt samen met je specialist en/of huisarts welke verzorging noodzakelijk is om problemen en pijn op korte en lange termijn te voorkomen. Een adequate verzorging gaat het proces van littekenvorming minimaliseren al is dit niet steeds op voorhand uit te sluiten. Verder geeft je verpleegkundige jou de nodige tips en adviezen, ook inzake pijnbestrijding.

Wonde na operatie

Indien je na een chirurgische ingreep naar huis kan, wat dan met de wonde die nog niet genezen is? Thuisverpleging Verpleging&meer zal, in overleg met de behandelende arts, een verzorgingsprotocol opmaken zodanig dat we een aangepaste verzorging kunnen toepassen. Dit kan gaan van specifieke wondzorg, het aanbrengen of verwisselen van verbanden, het aanbrengen van zalf, het verwijderen van nietjes of hechtingen na de ingreep of het vervangen of verwijderen van een drain.

Diabetische voetwonde

Als je diabetes hebt, een aandoening die beter bekend staat als suikerziekte, is het zeer belangrijk mogelijke wondjes, hoe klein dan ook, te controleren en te verzorgen. Door een verminderde doorbloeding zijn deze kleine wonden zeer vatbaar voor ontstekingen. Indien er geen opvolging is van voetwonden, kunnen er intense complicaties ontstaan. Het ergste wat er kan gebeuren is een noodgedwongen amputatie van het desbetreffende lichaamsdeel. Aangezien voeten enerzijds moeilijk door jezelf nauwkeurig controleerbaar zijn en anderzijds heel vaak vatbaar zijn voor onopgemerkte wondjes door het dragen van schoenen en kousen, is de kans op infectie daar het grootst. Thuisverpleging Thuisverpleging&meer heeft specialisten ter zake om de aanwezigheid van wonden, die deze last kunnen veroorzaken, preventief te controleren en detecteren .

Thuisverpleging+Verpleging%26meer+zorgen.jpg

Toch nog vragen over wondzorg?

Neem gerust contact op met ons, en we bekijken hoe we uw specifieke vragen met betrekking tot wondzorg zo goed mogelijk kunnen beantwoorden.